In de arbeidsmarkt heerst het beeld dat flexibele contracten leiden tot meer onzekerheid en meer stress bij werknemers. Een beeld dat wordt versterkt door het toenemende aantal werknemers met een flexibele arbeidsovereenkomst dat zich in een precaire positie bevindt, voortdurend balancerend op het dunne koord van tijdelijke contracten zonder de zekerheid van een stabiele toekomst.
Flexibele arbeidscontracten, zoals tijdelijke of oproepcontracten, brengen inderdaad risico’s met zich mee voor werknemers. Eén van de voornaamste nadelen is de onzekerheid over werkzekerheid en inkomen. Dit gebrek aan zekerheid kan ook stress verhogen, wat weer invloed heeft op de mentale gezondheid en het welzijn van de werknemer. Bovendien hebben werknemers met flexibele contracten minder toegang tot werkgerelateerde voordelen zoals pensioenopbouw, ziekteverlof en trainingen. Wat hun professionele ontwikkeling en langetermijnvooruitzichten kan beperken.
Het traditionele beeld van ambtenaren is exact het tegenovergestelde en wordt gekenmerkt door vaste contracten en een voorspelbare carrièreladder binnen één organisatie. De dynamiek van de huidige samenleving en de snel veranderende behoeften van zowel overheid als burger vragen ondertussen om een beweeglijkere publieke sector, waarin arbeidsmobiliteit een geaccepteerd uitgangspunt is.
Het concept van de Flexibele ambtenaar van Het Publieke Domein draait de zaken precies om en verenigt de voordelen van flexibel werken met de stabiliteit die zo essentieel is voor het welzijn van een werknemer. Het biedt flexibiliteit op basis van zekerheid en biedt ambtenaren de kans hun expertise en vaardigheden in te zetten over een breed scala van projecten en opdrachtgevers, zonder de zekerheid van hun arbeidsovereenkomst en pensioenopbouw te verliezen.
Critici zouden kunnen aanvoeren dat flexibiliteit ten koste gaat van de diepgang en continuïteit binnen specifieke functies of projecten. Echter, door de kern van zekerheid die de ‘flexibele ambtenaar’ biedt, worden deze potentiële nadelen aanzienlijk verkleind. Ambtenaren behouden bij Het Publieke domein hun vaste contract, wat zorgt voor de stabiliteit die hen in staat stelt om met vertrouwen flexibel te bewegen door hun carrière.
Bovendien draagt dit model bij aan het welzijn van werknemers door hen controle over hun carrière te geven en hen te beschermen tegen de burn-out en stress die vaak gepaard gaan met onzekerheid over de toekomst. Het faciliteert een werkomgeving waarin ambtenaren worden aangemoedigd om te groeien en te leren en zich aan te passen. Wat zo niet alleen hun persoonlijke ontwikkeling ten goede komt, maar bovendien ook de publieke sector als geheel versterkt.
Meer weten?
Voor meer informatie over de rol van de ‘flexibele ambtenaar’ in het vergroten van de arbeidsmobiliteit binnen de publieke sector, kun je hier contactgegevens achterlaten voor een vervolggesprek.