‘Het belangrijkste vind ik dat Het Publieke Domein je in je waarde laat’

Jan Zwanenburg voelde zich niet meer op zijn plek bij de organisatie waar hij werkte. De afdeling personeelszaken van de provincie waar hij werkte, wees hem op het bestaan van Het Publieke Domein. Inmiddels doet hij alweer jaren opdrachten voor hen. “Ze maken serieus werk ervan om jou in beeld te krijgen en passende opdrachten voor je te vinden.”

Bij mij was het een puur persoonlijke kwestie waardoor ik op zoek wilde naar een andere uitdaging. Het liep niet goed in de samenwerking met een collega. Personeelszaken ging met mij in gesprek over een mogelijke oplossing. Toevallig had degene met wie ik het gesprek had net contact gehad met Het Publieke Domein en die vroeg me of het niets voor mij was. Ik stond daar meteen voor open. We zaten in een oriënterende fase en het past bij mijn karakter om het dan een kans te geven. In het gesprek dat ik daarop met Het Publieke Domein had, hebben we toen verwachtingen naar elkaar uitgesproken en die matchten, dus ik besloot de stap te maken.”

Passende opdrachten

“Met name het maatwerk sprak me aan”, vertelt Jan. “Ik startte met een traject om vast te stellen wie ik ben en wat ik wil. Dat waren indringende gesprekken. Dat moet ook. Alleen als je open en eerlijk bent komt er een passend beeld en een dito rapport uit. Op basis van dat rapport ging Het Publieke Domein op zoek naar voor mij passende opdrachten. Ik sta vier jaar voor mijn pensioen en heb altijd leiding gegeven aan wisselende projecten en programma’s. Dat wil ik graag blijven doen tot mijn pensioen.”

90% matcht

Inmiddels is hij verschillende projecten verder. “Na afloop van een klus kijken we samen naar een nieuw passend project. Daar zoek ik zelf naar, maar Het Publieke Domein doet ook voorstellen, die passen in 90% van de gevallen. Ze weten wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil. Soms matcht een klus ook niet, maar daar doen ze dan ook niet moeilijk over. Niemand is er bij gebaat dat ik een project doe dat niet bij me past: ik niet, maar de opdrachtgever en Het Publieke Domein ook niet.”

Investering

“Het belangrijkste vind ik dat Het Publieke Domein je in je waarde laat. Zeker als je net uit een werksituatie komt waarin het niet loopt zoals je wilt, is het heel fijn dat je in een organisatie komt die dat begrijpt en je reset. Daarbij krijg je ook de zekerheid van een vast dienstverband en een contract voor onbepaalde tijd. Dat geeft rust en vertrouwen. Ze investeren in je persoonlijke ontwikkeling, en steken veel tijd in jou als individu. Maar Het Publieke Domein organiseert ook bijeenkomsten en uitjes met je collega’s waardoor je elkaar leert kennen en kunt sparren. Je komt als eenling binnen, maar je belandt in een team en krijg het gevoel dat je er gezamenlijk voor staat.”