‘Weer helemaal op mijn plek’

Frans Geurts was al jaren adviseur externe veiligheid bij een Omgevingsdienst, toen medewerkers van vakbonden bij hem op kantoor pensioenvoorlichting kwamen geven. De berekening die voor hem gemaakt werd, zette hem aan het denken. Wilde hij ditzelfde werk nog wel twintig jaar doen? Na veel gesprekken intern kwam hij bij Het Publieke Domein terecht. “Alle focus ligt daar op het verder helpen van de mens.”

“Ik had er niet zo bij stilgestaan, vond mijn werk bij de Omgevingsdienst prima, tot ik die bewuste berekening zag. Daar schrok ik van. Ineens vroeg ik me af of ik er echt gelukkig van zou worden om hier nog twintig jaar te blijven. Ik vroeg de directrice of de organisatie mij zou kunnen helpen. Personeelszaken keek mee en ik deed een assessment. De conclusie was dat de Omgevingsdienst me onvoldoende kon helpen om nieuw werkgeluk te vinden. Hun voorstel: misschien wil je bij Het Publieke Domein aan de slag?”

Begeleidingstraject

“Ik deed zelf onderzoek naar Het Publieke Domein, want hun dienstverlening klonk voor mij eigenlijk te mooi om waar te zijn. Via de directeuren kreeg ik telefoonnummers van werknemers die eerder in zee gingen met hen. Ik heb hen honderduit gevraagd en wat ik hoorde, was allemaal positief. Ik zocht naar de addertjes onder het gras, maar die waren er simpelweg niet. Toen was de keuze duidelijk: ik stap over naar Het Publieke Domein. Wie bij Het Publieke Domein in dienst treedt, krijgt een begeleidingstraject aangeboden. Mijn kwaliteiten, mijn interesses – alles kwam op tafel. Mijn eerste opdracht – bij de gemeente Epe – was meteen een schot in de roos: ik kon ervaring opdoen op een gebied dat ik erg interessant vond. Maar dat was tijdelijk, en toen dat project afgerond was, zaten we midden in de coronacrisis. Het was lastig om aan vervolgopdrachten te komen.”

Hulp

“In die periode had ik veel aan Het Publieke Domein: hulp bij sollicitaties, bijvoorbeeld. Ze gaven tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief, mijn cv kreeg een opfrisbeurt en ik leerde LinkedIn nog beter in te zetten. Daarnaast had ik wekelijks een gesprek met een manager van Het Publieke Domein over waar ik zoal tegenaan liep. Positief vond ik ook de cursussen die Het Publieke Domein standaard aanbiedt, waaronder op het gebied van projectmanagement vaardigheden. Andere leuke bijeenkomsten gingen over pitchen en presenteren, drijfveren en werkgeluk. Een pluspunt is ook dat je daar collega’s ontmoet die met eenzelfde traject bezig zijn.”

Op mijn plek

“Al met al vind ik de begeleiding van Het Publieke Domein heel persoonlijk en menselijk. Ik zou het zeker aanraden aan anderen die een nieuwe uitdaging zoeken om eens met Het Publieke Domein in gesprek te gaan. Mij heeft het uiteindelijk een baan als adviseur bij Rijkswaterstaat opgeleverd waar ik me helemaal op mijn plek voel. Weer terug in het domein van externe veiligheid, maar dan vanuit een heel andere hoek. Alle kennis die ik heb opgedaan bij vorige werkgevers kan ik hier goed toepassen.”