‘Wederzijdse flexibiliteit kenmerkt het werken bij Het Publieke Domein’

Toen Klaas Dijkinga na een project bij de gemeente Urk toe was aan een nieuwe uitdaging, wees iemand hem op Het Publieke Domein. Dijkinga, die zijn hele loopbaan heeft gewijd aan het werken met archieven en archiefmogelijkheden, kwam in gesprek met Rennie Hooi en Marlijn van Ommen. ‘Die gesprekken begonnen in november 2018 en in februari 2019 tekende ik al een contract. We hadden elkaar dus heel snel gevonden.’

“Het Publieke Domein biedt zekerheid,” zegt Klaas. “Ze nemen je laatstverdiende salaris over en zorgen dat er geen pensioenbreuk ontstaat. Dat is voor iemand die 62 is, iemand zoals ik dus, niet onbelangrijk. Natuurlijk staan daar ook verantwoordelijkheden tegenover. Daar zijn we vanaf het begin heel helder over geweest, en juist die transparantie bevalt me zeer. Ik neem graag mijn eigen verantwoordelijkheid.”

Landingstraject

Wie bij Het Publieke Domein in dienst treedt, krijgt een landingstraject aangeboden. In een aantal gesprekken wordt bekeken wat Het Publieke Domein en de nieuwe werkgever voor elkaar kunnen doen. Klaas: “In mijn geval was dat vrij snel duidelijk. Ik gaf aan dat ik, net als in mijn vorige functies, wilde werken met archieven. De laatste vijftien jaar betekent dat natuurlijk vooral: met de mogelijkheden die het digitaal archiveren de publieke sector biedt. Gelukkig was dat meteen akkoord. Ook hier waren we samen heel snel uit.”

Recordmanager

Op dit moment is Klaas werkzaam als recordmanager bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug, zijn tweede klus voor Het Publieke Domein. “Ik ben bezig met het begeleiden van informatievoorziening,’ zegt Klaas. “Dat is altijd de kern geweest van wat ik doe. Nu of als Bureauhoofd Interne Zaken in Bolsward, het ging altijd om het zoeken naar de juiste manier om informatie te verwerken en op te slaan. Offline én online. Je bent altijd op zoek naar een manier die waarborgt dat de mensen die met die gegevens werken er zo goed mogelijk toegang toe hebben. Dat vraagt om een zekere dienstbaarheid. Die is de kern van dit werk. Dat is wat mij drijft.”

Flexibiliteit

“Wie bij Het Publieke Domein werkt mag werkplekken die langer dan een uur reizen vanaf zijn woonhuis liggen afwijzen,” vertelt Klaas. “Ik doe dat niet. Ik woon in het noorden van het land en daar is niet altijd werk in mijn vak. Ik ben zo flexibel dat ik langere reistijd aanvaard. Bovendien hoef je tijdens de coronacrisis niet elke dag naar kantoor, dat maakt het gemakkelijker. Het is heel fijn dat Het Publieke Domein wederzijdse flexibiliteit hoog in het vaandel heeft staan. Zo kun je als werknemer zelf kiezen hoe je je kansen op een nieuwe klus inricht.” Klaas ziet zichzelf nog jaren voor Het Publieke Domein werken. “Ik kom bij allerlei organisaties, ontmoet daar interessante collega’s die ik vanuit mijn kennis mag ondersteunen. Dat is wat ik altijd heb gedaan en mijn hele werkende leven hoop te doen. Het Publieke Domein en ik passen heel goed bij elkaar.”