‘Diversiteit in vraagstukken en dilemma’s maken het interessant, complex en vooral leuk’

Na 36 jaar nam Peter Smits afscheid van zijn werkgever. Weliswaar met pijn in het hart, maar overtuigd van zijn beslissing. De ontmoeting met Het Publieke Domein kwam naar eigen zeggen precies op het juiste moment. “Ze spraken hun vertrouwen in mij uit. Dat was net het zetje dat ik nodig had richting een nieuwe baan.”

Peter was verknocht aan zijn baan als teammanager. Hij coachte ‘zijn’ mensen om het beste uit zijn team en zichzelf te halen en keek voortdurend hoe hij de individuele kwaliteiten van de medewerkers kon inzetten om het team te versterken. Toch was zijn plezier in het werk de laatste jaren afgenomen. “Er was een verzakelijking gaande waar ik me minder goed bij voelde en de samenwerking met het management verliep stroever dan voorheen.”

Intrigerend

In goed overleg met en met medewerking van zijn werkgever besloot Peter zich op ander werk te oriënteren. “De aanloop naar de AVG was in die periode in volle gang en ik merkte dat ik privacy een intrigerende kwestie vond. Ik las alles wat los en vast zat over dit onderwerp en bezocht verschillende bijeenkomsten. Begin 2018 ging ik naast mijn werk de opleiding Privacy volgen. Ik hoopte binnen dit vakgebied bij mijn toenmalige werkgever aan de slag te kunnen, maar dit lukte helaas niet. Wel heb ik er nog een stage gelopen, waarin ik veel heb geleerd.”

Zetje

Via een interne loopbaanadviseur kwam Peter terecht bij Het Publieke Domein. Daar had hij eind vorig jaar een intakegesprek. Peter: “In die tijd was ik best onzeker over hoe mijn toekomst eruit zag. Ik was als vijftiger per slot van rekening niet meer de jongste en had weinig ervaring op AVG-gebied. Maar het gesprek was prettig en positief. HPD sprak het vertrouwen in mij uit en wilde mij graag in dienst nemen. Dit was voor mij net het zetje dat ik nodig had richting een nieuwe baan. Dat straalde ik kennelijk ook uit in mijn sollicitaties, want een dag nadat ik officieel bij Het Publieke Domein in dienst trad, werd ik aangenomen als privacy ondersteuner bij de gemeente Purmerend.”

Op zijn plek

Sinds januari 2020 werkt Peter in deze functie. Eerst drie dagen per week, waarbij hij de andere twee dagen trajecten volgde op het gebied van duurzame inzetbaarheid en kerntalenten. Inmiddels werkt hij vier dagen per week. Met veel plezier, want hij voelt zich helemaal op zijn plek bij de gemeente Purmerend. “Als privacy ondersteuner help ik de functionaris gegevensbescherming en de privacy officer. Ik onderhoud bijvoorbeeld het zogenaamde verwerkingsregister en adviseer bij privacyvraagstukken die zich in de praktijk voordoen. Daarbij zoek ik de balans tussen maximale bescherming van persoonsgegevens van de inwoners en optimale bedrijfsvoering van de gemeente. Diversiteit in vraagstukken en dilemma’s maken het interessant, complex en vooral leuk!”

Prachtige ervaring

Hoewel Peters functie tijdelijk is – eind augustus 2020 loopt zijn contract af – heeft hij er alle vertrouwen in dat hij zijn loopbaan op AVG gebied kan vervolgen. “Natuurlijk zou het mooi zijn als mijn contract verlengd werd, maar dit is sowieso een prachtige ervaring voor op mijn cv. Hoe mijn loopbaan ook vervolgd wordt.”