‘Vanuit rust en vertrouwen naar een passende werkplek’

Omdat ze zich niet thuis voelde in de werkcultuur van haar werkgever, meldde Maarit Ivalo zich, op aanraden van die werkgever, bij Het Publieke Domein. Ze kreeg er de rust om haar intuïtie te volgen in haar zoektocht naar een volgende carrièrestap. Na drie maanden vond ze een nieuwe werkgever. “Ik heb nu een uitdagende functie bij een jong en groeiend bedrijf. Ik zie mezelf hier nog lange tijd zitten.”

“Ik wist na verschillende detacheringen dat ik niet meer zou aarden bij mijn oude werkgever”, vertelt Maarit. “Ik vond het werk inhoudelijk leuk. Maar toen ik in 2019, na een lange detachering bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland weer terugkeerde, merkte ik dat de cultuur echt niet meer paste.

In Coronatijd werd ik weer gedetacheerd. Ik ging daarna actief solliciteren en heb ik er ook over gedacht om als ZZP’er te worden, maar ik kwam niet tot juiste beslissingen. Toen mijn werkgever mij op Het Publieke Domein wees, voelde dat als een uitweg. Ik ben hoofdkostwinner en dat mijn vaste contract werd overgenomen was belangrijk. Het Publieke Domein zorgt voor rust, zodat je kunt werken aan jezelf en vanuit kracht kunt solliciteren. Als je vastzit in je baan dan solliciteer je vanuit een soort paniekgevoel, dat werkt niet.”

Nieuwe stap

Maarit maakte een transformatie door. “Ik luisterde zo weinig naar mezelf, dat ik zelfs in een burn-out terechtkwam. Het vertrouwen dat ik van Het Publieke Domein kreeg hielp me weer op het juiste pad. Je wordt daar op allerlei manieren geholpen: met Linkedlntrainingen, intervisies en pitchcursussen, zodat je vanuit positiviteit een nieuwe stap kunt maken. Ik was binnen drie maanden weer weg.

Ik zag op Linkedln een jonge organisatie met veel vacatures voorbijkomen, die actief is op het gebied van de energietransitie en duurzaamheid: Ekwadraat. Ik heb contact gezocht met een ‘oude’ bekende van mij die bij Ekwadraat werkt. Er was direct een klik en ik ben daar snel aan de slag gegaan als teamleider voor het kantoor in Utrecht. De sfeer is goed, we werken hard en lachen veel. Van nature ben ik ondernemend, dat kan ik nu kwijt en ik kan naar eigen inzicht invulling geven aan de functie. Ik zie me hier echt nog langere tijd zitten, dit zal niet snel vervelen.”

Wacht niet tot het te laat is

“Ik adviseer mensen die vastzitten bij hun werkgever sowieso naar de mogelijkheden te vragen bij hun werkgever. Ik kan me voorstellen dat het soms even duurt voor je de stap durft te maken als je in een ongemakkelijke situatie zit met je werkgever. Personeelszaken, maar ook een bedrijfsarts, is er toch vooral voor de organisatie. Het Publieke Domein is er voor jou, maar je moet wel zelf die stap zetten. En het begint met toegeven én aangeven dat je niet op je plek zit: ga met je werkgever in gesprek en kijk of Het Publieke Domein bij je past. Maar doe het op tijd, wacht niet tot je heel ongelukkig bent of zelfs uitvalt.”