‘Vanuit eigen kracht vooruit kijken’

Door een fusie werd Peter de Jong anderhalf jaar geleden boventallig bij de gemeente waar hij werkte. Via de afdeling personeelszaken kwam hij in contact met Het Publieke Domein. Hij voelde zich er meteen thuis.

“Ik was projectleider civiele techniek”, begint De Jong. “Door de fusie werd het aantal projectleiders bij de fusiegemeente te groot. Vanuit de organisatie kwam toen de vraag of ik iets anders wilde gaan doen. Ik ben vervolgens zelf gaan zoeken naar de mogelijkheden. Ook de afdeling Personeelszaken kwam met verschillende opties. Ze brachten me in contact met een aantal partijen. Eén van die partijen was Het Publieke Domein.”

Vertrouwen

Voor Peter was de keuze snel gemaakt: “Al na één gesprek met Het Publieke Domein leek het alsof ik er al jaren over de vloer kwam. Ze gaven aan dat ik gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden zou behouden als ik voor hen zou kiezen. Dat gaf me het vertrouwen om ‘ja’ te zeggen. Vervolgens kreeg ik een Duurzaam Inzetbaarheid Traject aangeboden. Daarin werk je aan jezelf en aan je toekomst. Je leert dingen over jezelf waar je normaal gesproken niet bij stilstaat. Dat voelde voor mij eerst wel een beetje vreemd: ik werkte niet voor een opdrachtgever maar aan mezelf.’ Dat waren geen theoretische sessies benadrukt De Jong, het was heel praktisch en toekomstgericht. ‘Met een loopbaancoach en andere coaches kijk je even terug op wat er gebeurd is, maar daarna weer snel vooruit. Je leert vooral je sterke punten te benoemen en benadrukken. Daar heb ik veel profijt van.”

Twee werkgevers

Het duurde niet lang voordat De Jong weer aan de slag was. “Na twee maanden werkte ik weer voor een andere gemeente. Een tweede klus bij een wat grotere gemeente volgde ook snel. Die heb ik nu net afgerond. Op dit moment zit ik in de voorbereiding voor een nieuwe klus, ditmaal bij een woningcorporatie. Het Publieke Domein ondersteunt mij daar ook bij: zowel met de voorbereiding op sollicitatiegesprekken als met de afwikkeling. Ik zie het zo dat ik twee werkgevers heb: de organisatie waar ik voor werk en Het Publieke Domein. Dat vind ik ook heel prettig, want ik weet dat ik altijd op hen terug kan vallen.”

Aanrader

“Ik kan iedereen aanbevelen om contact op te nemen met Het Publieke Domein’, stelt De Jong onomwonden. ‘Verschillende van mijn oud-collega’s zijn op mijn aanraden ook met hen in gesprek gegaan. Het gaat natuurlijk om je eigen gevoel, maar ik heb zelf na al een langere periode aan Het Publieke Domein verbonden te zijn, nog steeds een heel prettig gevoel. Die verhalen hoor ik ook van anderen bij de diverse activiteiten die georganiseerd worden. Alles bij elkaar is Het Publieke Domein voor mij zoveel meer dan een arbeidsbemiddelaar: ze zorgen dat je je prettig voelt en het maximale uit jezelf kunt halen. Bij hen ben je geen nummer maar een persoon.”