‘Van energielek naar werkplezier’

Ze kwam er opgejaagd binnen, vertelt Anna Backx (46), bij Het Publieke Domein. “Tijdens een heel vervelende periode werd ik opgevangen en omarmd. Vanuit een vaste aanstelling hebben we naar nieuwe mogelijkheden bij de overheid gezocht. Dat gaf mij zo’n rust.”

Inmiddels werkt Anna ruim een jaar met veel plezier als projectondersteuner bij de Gemeente Hoorn. “Bij een geweldig leuk project: het stadsstrand van Hoorn. Daarvoor benutten we de nieuwe dijkversterking naar Amsterdam. Op de nieuwe oeverdijk van het Markermeer komt een heel groot stadsstrand. We zitten in de een-na-laatste fase, de opening is 2024.”

‘Club die voor jou gaat zorgen’

Het water stond haar aan de lippen toen ze binnenkwam bij Het Publieke Domein in Zeist. “De ondersteuning die ik kreeg was niet passend voor mijn situatie. Ik voelde zoveel druk, ik had het gevoel dat ik tegen muren aanliep. Op deze optie werd ik geattendeerd door mijn toenmalige collega. Het is een vangnet voor mensen die in de publieke sector werken. Er wordt anders naar werk gekeken. Ik weet nog goed dat tegen me werd gezegd: ben jij bereid je aan te sluiten bij een club die voor jou gaat zorgen? Ik kon het niet geloven.”

‘Ik weet nog goed dat tegen me werd gezegd: ben jij bereid je aan te sluiten bij een club die voor jou gaat zorgen?’

Langzame kentering

Het Publieke Domein biedt interim opdrachten in overheid, onderwijs en zorg. De eerste opdracht waar Anna werd gedetacheerd, ook bij een gemeente, was niet wat ze ervan verwachtte. “Ik dacht dat het heel goed zou passen – maar dat deed het niet. Door de terugkeerregeling werd het gelukkig niet ingewikkeld die match te ontbinden.” Daarna werkte ze een aantal maanden intern bij Het Publieke Domein, bij personeelszaken, leerzaam en leuk, en moest ze onderzoeken wat ze kon verbeteren aan haar zelfzorg. Onderdeel van het duurzame inzetbaarheidstraject. De opdracht in Hoorn startte middenin de coronacrisis. “Overleggen deden we vooral via Teams. Voor mij was dat ideaal: geen drukke flexwerkruimte, en ik heb twee jonge kinderen. Ik werk drie dagen in de week. Het is prettig werken; ik heb er zin in, ik word er blij van. Het is een langzame kentering geweest, van mijn energielek dat ik jaren had, naar werkplezier voelen.”

Eigen aanspreekpunt

Haar opdracht in Hoorn is inmiddels verlengd. Ze hoopt te blijven tot het stadsstrand is opgeleverd. Mooi om daar met het team naartoe te werken, vindt ze. “Dan ligt het strand daar; zien we blije inwoners. Het werken aan een project dat concreet iets oplevert blijk ik heel leuk te vinden. Ik heb al gesprekken over wat er daarna mogelijk is. Maar ik vertrouw er wel op dat er daarna ook iets komt. Dat gehaaste opgejaagde waarmee ik drie jaar geleden binnenkwam; dat is wel weg.’ Haar tip aan mensen die in een benarde situatie zitten bij hun huidige werkgever: pak de telefoon. “Ik heb destijds mijn verhaal gedaan en ben heel snel geholpen. De lijnen zijn kort bij Het Publieke Domein, ze zijn actief en hebben het belang van de medewerker voor ogen, je hebt een eigen aanspreekpunt. Voor mij is het een geweldige steun geweest. Dat durf ik wel te stellen.”