‘Precies de ondersteuning die bij mij past’

Edwin van der Lugt, vanuit Het Publieke Domein werkzaam als informatieadviseur bij de gemeente Westland, vertelt: ‘Het Publieke Domein bracht mij een stap verder in mijn loopbaan’. Ze zeiden tegen me: ‘Je moet leren werk te doen waar jij energie van krijgt’.’

Edwins verhaal begint zo’n twee jaar geleden. “Ik werkte als teamleider op de afdeling Digitale Informatievoorziening (DIV) van een andere gemeente. Door reorganisaties was mijn functie behoorlijk veranderd. Meer en meer besefte ik dat ik geen energie kreeg van het werk dat op me afkwam. Laat ik het zo zeggen: de houdbaarheidsdatum was verstreken, van mij en van de organisatie.”

Contract voor onbepaalde tijd

Solliciteren op een vergelijkbare functie bij een andere gemeente was voor Edwin geen optie. “Mijn vaste contract en vaste omgeving hielden me tegen. Ik moest voor mijn gevoel te veel opgeven en te veel onzekerheden aangaan. Inhoudelijk was ik ook niet gelukkig, ik wilde iets anders.” Via de afdeling personeelszaken van de gemeente kwam hij in contact met Het Publieke Domein. “Zij namen die onzekerheden weg. Ik kreeg een contract voor onbepaalde tijd, zonder proeftijd met dezelfde arbeidsvoorwaarden. En ze gaven me de rust en de ruimte om te solliciteren.”

Traject

Maar dat was niet het enige. “Nee, klopt”, vertelt Edwin. “Ze zeiden: je moet nu eerst leren om dingen te doen die jou energie geven in jouw werk. Dat voelde wat onwennig maar al snel bleek wat ze bedoelden. Ik werd niet op een opdracht gezet maar kreeg een Duurzaam Inzetbaarheid Traject (DIT). Een uitvoerig traject waarin onderzocht werd wat bij me past. Met een loopbaancoach keek ik daarna naar mijn kerncompetenties. Het hele traject duurde bijna een jaar en liep door toen ik al bij de gemeente Westland zat.”

Opties

Na een DIT biedt Het Publieke Domein alle ruimte om te onderzoeken welke functie of rol het beste bij de medewerker past. Edwin: “Je kan ook overstappen naar de organisatie waarvoor je een opdracht doet. Daar zitten geen overnamekosten voor die gemeente aan. Ik zit nu al bijna 1,5 jaar bij gemeente Westland, waarbij ik de mogelijkheid heb om er in dienst te treden. Ik ben daar nog niet uit. Het mooie van Het Publieke Domein is dat ze je daar vrij in laten.”

Vrije keuze

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Waar zit het addertje onder het gras? “Dat is er dus niet. Ik dacht in het begin ook dit is te mooi om waar te zijn. Maar Het Publieke Domein maakt het gewoon allemaal waar. Ze zijn ervan overtuigd dat ze voor iedereen een passende constructie vinden. En ze blijven betrokken. Ik heb twee keer verlenging gekregen bij de gemeente Westland, maar dan vragen zij eerst aan mij: Edwin, wil jij wel? Dat is zo anders dan bij andere bureaus. Ze denken actief met je mee en ze kijken naar jouw wensen, niet alleen naar geld of welke opdrachten of vacatures beschikbaar zijn. Je blijft zelf de keuzes maken. En dat vind ik erg prettig.”