Na ruim vijftien jaar in de wereld van welzijn, zorg en onderwijs en nog eens tien jaar bij gemeenten, stond Nathalie van der Poel voor haar gevoel op een kruispunt. Lag haar toekomst nog wel bij gemeenten, of moest ze terug naar waar ze vandaan kwam? Ze dacht dat Het Publieke Domein haar weleens verder zou kunnen helpen. En dat klopte. “Het Publieke Domein is een mooi rustpunt om na te denken over: wat kan ik ook al weer en waar word ik blij van?”
Nathalie merkte dat ze als coördinator bij een gemeente geen energie meer kreeg van haar werk. “Door een logische opeenvolging van functies zat ik steeds meer aan de achterkant van complexe vraagstukken. Dat paste me niet meer. Ik wilde juist in de preventie werken; aan de voorkant, samen met veel verschillende partners. Maar die mogelijkheden zag ik bij mijn werkgever niet.”
Waardering
Ze trok de stoute schoenen aan en besprak haar twijfels met haar werkgever. Ook zij zagen dat ze niet meer op haar plek zat. Zelf kende ze Het Publieke Domein al, dus opperde ze dat dat misschien een oplossing was. “Afscheid nemen is moeilijk, maar het is beter dan blijven aanmodderen. Dat vond mijn werkgever gelukkig ook. Ik kreeg de kans om met Het Publieke Domein een nieuwe stap te zetten. Ik vond het heel spannend om alles achter me te laten zonder te weten waar ik heen ging. Maar Het Publieke Domein voelde vanaf de eerste dag als een warm bad. Ik kreeg veel waardering voor mijn kennis en kunde, ook al wist ik zelf niet meer wat ik allemaal kon.”
Brede ontwikkeling
Nathalie startte het Executive-traject, samen met nog zeven anderen. “Als nieuwkomers bij Het Publieke Domein leerden we veel van elkaar. We hebben ook samen cursussen gevolgd, zoals jezelf leren pitchen – een heel goede oefening als je dat al jaren niet hebt hoeven doen. Daarnaast heb ik regelmatig contact met de manager aan wie ik gekoppeld ben. Ook als ik geen concrete vraag heb, kon ik altijd bellen om even te sparren.”
Sinds ze bij Het Publieke Domein is, is ze zich breder gaan ontwikkelen, vindt ze. “Nu pas merk ik dat ik daar veel behoefte aan had. Ik ben bijvoorbeeld een master gaan volgen – daar is ook alle ruimte voor. Verder komt die brede ontwikkeling door alle verschillende opdrachten. Momenteel werk ik in de regio Rotterdam-Rijnmond aan een gezamenlijke opdracht voor jeugdhulp. Op deze manier aan preventie werken, is precies wat ik wilde.” Daarom raadt ze anderen met twijfels aan hun gevoelens ook bespreekbaar te maken met hun werkgever. “Durf het te zeggen als je het gevoel hebt niet meer op je plek te zitten. Ik moest er ook enorm voor uit mijn comfortzone, maar het was wel wat ik nodig had. Het Publieke Domein gaf mij het rustpunt om na te denken over: wat kan ik ook al weer en waar word ik blij van? Nu weet ik weer waar ik energie van krijg.”