‘Deze baan zorgt naast inhoudelijke voldoening ook voor balans in mijn leven’

Na 26 jaar werken bij een waterbedrijf was Paul Bonné toe aan een nieuwe uitdaging. Het Publieke Domein bood hem net dat zetje in de rug om een nieuwe wending aan zijn loopbaan te geven.

“Terug naar de realiteit in een wereld van andersdenkenden”, noemt Paul het zelf wel eens. Meer dan 15 jaar reisde hij met fiets en OV naar zijn werk als regiomanager voor programma’s en projecten naar landen in Noord-Afrika, Suriname en Indonesië. Daar bracht hij kennis en ervaring op het gebied van drinkwater en afvalwater en waterbeheer over op lokale waterbedrijven. Hij zette als regiomanager internationale samenwerkingsprojecten op en was daarbij ook verantwoordelijk voor de subsidieaanvragen.

“Dankbaar werk”, vertelt Paul, “maar het vroeg ook veel incasseringsvermogen. Minstens één week per maand zat ik in het buitenland. Daarnaast begon ik door de verzakelijking de inhoud van mijn vak, de procestechnologie, te missen. De schakel tussen inhoud en management was nou net onze succesfactor. Hier zit ook mijn kracht en energieoplader. De behoefte om terug te gaan naar de inhoud viel samen met een aantal veranderingen in de organisatie. Daardoor vroeg ik mij steeds vaker af of ik nog wel op mijn plek zat.”

Nieuwe kansen

Na een aantal pauzeweken en een gezinsvakantie in Australië volgde een toevallig gesprek met een medewerker van Het Publieke Domein. Paul besefte dat het tijd was de knoop door te hakken en te veranderen van werkgever. Het waterbedrijf werd verruild voor Het Publieke Domein. Paul: “Part of the deal was dat ik voor een goede overdracht zou zorgen van een klus bij voor het Water-worx-programma in Nairobi. Als dank mocht ik daar een boom planten. De directie wilde mij zelfs in dienst nemen.”

Terugkeergarantie

Acht maanden geleden startte Pauls traject bij het Publieke Domein. ‘Een perfecte mix van praktische tips, een-op-eengesprekken, screening, persoonlijke begeleiding en speciale trainingen. Minimaal één keer per week had ik overleg met mijn begeleiders.” Paul vond een baan bij het Waterschap Rijn en IJssel in Doetinchem. Daar is hij, zoals hij het zelf noemt, geroepen om vanuit de inhoud te verbinden.

Dichterbij

Zijn nieuwe baan heeft bijkomende voordelen. In plaats van een ruim twee uur durende enkele reis naar zijn werkgever, hoeft hij nu maar een half uur te fietsen. “Deze baan geeft mij naast inhoudelijke voldoening ook meer balans in mijn leven. Ik ben blij dat ik door de ruimte via Het Publieke Domein zelf sturing heb kunnen geven aan mijn loopbaan.”