‘Mijn blik verruimen en mezelf blijven ontwikkelen geeft me energie’

Zo eens in de zoveel tijd kriebelt het bij Edith Ticheloven. Dan wil ze vooruit. “Ik houd van ruimte, vernieuwing en beweging.” In Het Publieke Domein heeft ze een ideale partner gevonden, die haar de kans geeft te onderzoeken wat haar plezier geeft in haar werk.

Edith stapte 17 jaar geleden over van een bank naar een kleine gemeente, om zich ook daar in te zetten voor de kwaliteit van de bedrijfsvoering. “Bij een gemeente draag je bovendien bij aan maatschappelijke doelen en dat vond ik aantrekkelijk.” Zeven jaar later verkast ze naar Gorinchem, waar ze als kwaliteitsmanager eerst meewerkt aan het project ‘Gorinchem Verbetert’. Daarna bouwt ze als hoofd aan een nieuw team, Vastgoed & Belastingen (grondbeleid en vastgoedbeleid). “Ik was niet echt op zoek, maar het nieuwe was eraf en routine en stress bepaalden de dag. Op aanraden van een oud-collega ben ik met Het Publieke Domein gaan praten.” Dat werd een warm en prettig gesprek. “Ze wilden met mij in zee en boden me een aanstelling voor onbepaalde tijd aan én een loopbaantraject, bestaande uit management-assessments, een talentenonderzoek en loopbaancoaching. Ik zocht verbaasd naar het addertje onder het gras. Maar dat was er niet. Ik kreeg tijd en ruimte om te analyseren waar ik enthousiast van word en wat mijn sterke punten zijn.”

Zee van stilte

En zo kwam Edith plotseling in een zee van stilte terecht. ‘Ik had druk verwacht om snel een opdracht te vinden, maar het ging Het Publieke Domein echt om de juiste keuze voor de toekomst. Jezelf onderzoeken en ontwikkelen is óók werken, zeiden ze. En dat is eigenlijk ook zo.’ Uit het loopbaantraject kwam naar voren dat Edith goed is in management en bedrijfsvoering, iets wat ze dacht niet meer te willen. “Het bleek dat ik er vooral goed in ben omdat ik het ontzettend leuk vind. Niet omdat ik het gewoon goed kan. Dat is een wezenlijk verschil.” Daarnaast kreeg ze van Het Publieke Domein de bevestiging dat ze energie krijgt van vernieuwing en verbetering en dat die weer verdwijnt als alles is neergedaald. “Dat wist ik wel, maar Het Publieke Domein maakte dat weer inzichtelijk. Ze gaven me de gelegenheid om veilig van mijn ankerplaats te stappen en mijn horizon te verbreden.”

Waarderen

Na vier maanden bij Het Publieke Domein trad Edith per 1 april in dienst van de gemeente Buren, als projectleider Bedrijfsvoering. Ze gaat er onder andere helpen met het innoveren van de planning & controlcyclus. ‘Ik vind het erg leuk om meerstemmigheid productief te maken. Net zo belangrijk is het dat mensen blij zijn dat ik er ben en me waarderen.’ Ze blijft in ieder geval twee jaar en keert dan weer terug naar Het Publieke Domein. “Dat is een afspraak waar ik me prettig bij voel. En wie weet blijf ik langer. Het is voor mij in ieder geval heel aantrekkelijk om dat via Het Publieke Domein in alle vrijheid uit te mogen zoeken, terwijl ik ook nog eens zorg en aandacht van hen krijg.”