‘Met behulp van Het Publieke Domein terug in mijn kracht’

Adriaan Buitink werkte ruim 15 jaar bij een van de veiligheidsregio’s en merkte dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging. ‘Ik voelde dat de energie minder werd en ik op routine draaide. Bij het zoeken naar wat anders merkte ik dat ik wel wat hulp kon gebruiken. Via mijn leidinggevende kwam ik vervolgens bij Het Publieke Domein uit.”

“Ik heb bij mijn oude werkgever mooie functies gehad. Ik was toen 58 en had het makkelijk tot aan mijn pensioen vol kunnen maken. Maar ik wilde voorkomen dat ik de tijd zou gaan uitzitten en een cynische mopperaar zou worden. Dan is tien jaar tot aan je pensioen nog heel lang.”

Klaargestoomd

En dus ging Adriaan op zoek naar een andere baan. “Ze zeggen dat 58 het nieuwe 40 is. En zo voel ik het ook, maar bij een zoektocht naar een nieuwe baan geldt dat blijkbaar niet altijd. Het lukte me niet op eigen kracht. Het Publieke Domein heeft me ontzettend geholpen met loopbaanonderzoek en praktische zaken als het oefenen van sollicitatiegesprekken, het schrijven van een heldere motivatiebrief en het updaten van mijn cv. Ik ben zo echt klaargestoomd voor een vervolgstap in mijn loopbaan.”

Dat betekent niet dat het daarna van een leien dakje ging. “Ik zag de nodige opdrachten en vacatures langskomen die resulteerden in een aantal leuke gesprekken. Maar dan werd ik toch tweede of derde. Dan ga je toch even twijfelen: gaat het wel lukken? Heb ik de juiste keuze gemaakt? Op zo’n moment is het prettig en geruststellend dat Het Publieke Domein de arbeidsvoorwaarden van je vorige werkgever heeft overgenomen. Dat geeft rust en ruimte om door te gaan.”

Zelfde competenties elders inzetten

Uiteindelijk werd de eerste concrete stap naar zijn nieuwe baan gezet in een gesprek met zijn manager bij Het Publieke Domein. “Hij haalde ineens een vacature bij Staatsbosbeheer tevoorschijn. Ik was verbaasd, want Staatsbosbeer was voor mij een organisatie van boswachters, ecologen en biologen. Toch niet voor een politicoloog? Ik had er nooit bij stilgestaan dat ik daar ook zou passen. Maar de functie had veel raakvlakken met wat ik al deed bij mijn vorige werkgever: relaties met bestuurders en stakeholders onderhouden en bijdragen aan een goede samenwerking in een veld met meerdere belangen.”

Adriaan werkt nu alweer twee jaar via Staatsbosbeheer bij het Nationale Parken Bureau. Hij is er senior adviseur nationale parken en voelt zich als een vis in het water. “Mijn werk komt qua competenties overeen met wat ik al deed en toch is er een nieuwe wereld opengegaan. Ik leer elke dag weer bij, bijvoorbeeld over de ontwikkelingen in het landelijk gebied en het samenspel tussen mens en onze natuurgebieden.”

Bakens verzetten

“Ik kan het iedereen aanraden om eens de bakens te verzetten. Die stap kan best lastig zijn als je een vaste baan hebt en een goed salaris. Je weet wat je hebt, wat je krijgt is ongewis. Maar ik weet ook dat ik, als ik was gebleven, niet zo happy zou zijn als nu.”