‘Laat je niet belemmeren door onzekerheden’

Henk van Rhijn merkte dat zijn functie bij een omgevingsdienst in Oost-Nederland inhoudelijk niet meer aansloot bij zijn wensen. Hij ging op zoek naar een andere uitdaging. Uiteindelijk koos hij voor Het Publieke Domein. “Je krijgt meer inzicht in jezelf én de tijd en ruimte om een nieuwe passende baan te vinden.”

Henk van Rhijn was werkzaam bij een gemeente in het oosten van het land toen hij werd gevraagd om een functie te vervullen bij de nieuw op te richten regionale omgevingsdienst. “Vanaf de oprichting van de organisatie werkte ik als leidinggevende en MT-lid. Na een paar mooie jaren voelde ik mij er niet meer op mijn plek: het werk werd repeterend en het taakgebied was te eng (alleen milieu). Toen alles organisatorisch eenmaal op orde was, miste ik energie en haalde ik te weinig voldoening uit mijn werk.”

Ruimte en vertrouwen

“Als leidinggevende vind ik de optimale ‘person/job-fit’ enorm belangrijk en dat stimuleer ik ook bij mijn medewerkers. Zelf moest ik daar ook iets mee op dat moment. Ik ben me gaan oriënteren en Het Publieke Domein kwam voor mij als beste partij uit de bus. Ik heb ervaren dat het een stap is om zekerheden los te laten. Juist op de onzekerheid die bij een carrièreswitch komt kijken, speelde Het Publieke Domein goed in. Ze namen mijn arbeidsvoorwaarden over en ik kreeg direct een contract voor onbepaalde tijd. Daarnaast gaven ze me veel vertrouwen. Zo veel zelfs dat het me dat bijna argwanend maakte, maar ze hebben alles waargemaakt.”

Inzicht en opleiding

“Je krijgt bij Het Publieke Domein meer inzicht in jezelf. Ik begon met een traject gericht op duurzame inzetbaarheid. Maar je krijgt ook tijd en ruimte om een passende baan te vinden en om opleidingen te volgen. Ik heb een bouwkundeopleiding maar werk al jaren in managementfuncties en daar ligt ook mijn toekomst. Het Publieke Domein bood me de mogelijkheid een bacheloropleiding Management te doen. Tijdens die opleiding kreeg ik interesse in het docentschap. Ook daar heb ik een opleiding voor gevolgd. Deze opleidingen geven echt meerwaarde. In het voorjaar rond ik mijn bachelor af en wil ik als hybride docent een paar dagen per maand studenten Management begeleiden.”

Tijd en ruimte

“Tussendoor kwam mijn huidige functie als projectleider van het Actieplan Wonen bij de Provincie Gelderland op mijn pad. Een geweldige functie waarin ik mijn managementervaring combineer met mijn bouwkundige kennis. Ik ben nu helemaal op mijn plek. En dat gevoel is wederzijds want de organisatie heeft mijn aanstelling snel verlengd. Terugkijkend ben ik heel blij dat ik de stap heb genomen én met de ondersteuning van Het Publieke Domein. ‘Laat je niet belemmeren door onzekerheden’, geef ik dan ook graag mee aan anderen in vergelijkbare situaties.  Zorg dat je tijd en ruimte krijgt én neemt om je goed voor te bereiden. Maak vervolgens een stap die bij je persoonlijkheid en je persoonlijke omstandigheden past. En zoek een partij die onzekerheden wegneemt, dat heeft Het Publieke Domein bij mij heel goed gedaan.”