‘Ineens stond ik helemaal centraal’

Nelleke van der Werff werd boventallig verklaard. Via een tip kwam ze bij Het Publieke Domein terecht. Daar ontdekte ze wat ze kan en wat ze wil. Nu werkt ze met veel plezier bij een groot gemeentearchief.

“Ik was boventallig verklaard bij de gemeente Noordoostpolder”, vertelt Nelleke. “P&O stelde mij toen voor om eens bij Het Publieke Domein te informeren. Deze organisatie kende ik niet, maar het leek me het proberen waard om in ieder geval het gesprek aan te gaan. Toen ik het aanbod hoorde – begeleiding naar een nieuwe baan met behoud van arbeidsvoorwaarden – dacht ik dat er vast een addertje onder het gras zat. Maar dat was niet zo.”

Begeleidingstraject

Nelleke vervolgt: “Ik werd aangenomen en kreeg begeleiding in een Duurzaam Inzetbaarheid Traject. Ineens stond ik helemaal centraal! Dat was wel even wennen. Ze vroegen mij om aan te geven wat ik nodig had en hoe ze mij op weg konden helpen. Daarvoor moest ik allerlei formulieren invullen: online tests en vragenlijsten speciaal gericht op mijn werkwensen en competenties. Dat proces was wel druk, omdat ik ondertussen zelf het initiatief had genomen om te starten met een opleiding voor secretaresse. Maar het was vooral heel waardevol. Zo ontdekte ik dat ik in de publieke wereld kan en wil blijven. Alleen dan meer de administratieve kant op. Die opleiding beviel namelijk heel goed.”

Steun van jobcoach

‘Het begeleidingstraject verliep heel rustig’, vindt Nelleke. “Toen ik bijvoorbeeld een leerbedrijf nodig had, regelde mijn manager, dat de organisatie een leerbedrijf werd. Ik had ruimte om mijn opdrachten goed uit te voeren. Mijn jobcoach hielp mij in de wekelijkse sessies om te ontdekken wat ik kan en wat ik wil. En ondertussen had ik alle tijd om te solliciteren. Maar toen werd het eigenlijk te rustig naar mijn zin. Het solliciteren leverde niks op en ik viel in een zwart gat. Waarom pikten werkgevers mij er niet uit? Wat had het dan voor zin om mijn CV steeds aan te passen? Gelukkig hielp mijn jobcoach ook daarmee. Zij stelde me gerust en hielp me te accepteren dat het niet zo snel ging als ik wilde.”

Prima naar mijn zin

“Uiteindelijk kreeg ik mijn huidige baan bij de gemeente De Fryske Marren. Ik had hier eerder met plezier gewerkt. Ik heb het hier prima naar mijn zin. Ik zit op het sociale domein en heb een groot archief onder mij. Laatst kreeg ik al te horen dat ze me niet kwijt willen. Waarschijnlijk blijf ik hier dan ook wel een tijdje.”