‘Ik kreeg de kans om mezelf opnieuw te ontdekken’

Na 13 jaar bij dezelfde gemeente was het voor Henriëtte Driesen tijd voor een volgende stap in haar loopbaan. Ze kwam terecht bij Het Publieke Domein. Daar vond ze de rust en het zelfvertrouwen om na te denken over haar toekomst. Henriëtte: “Ik kreeg de kans om mezelf opnieuw te ontdekken.”

Het matchte niet meer tussen Henriëtte en haar vorige werkgever. ‘De vraag ‘hoe nu verder’ was lastig’, vertelt ze. “Na 13 jaar als bestuurssecretaresse wist ik niet meer zo goed wat ik wou doen. Ik was zoekende. Wil ik nog wel opnieuw voor een gemeente werken? Wil ik in dezelfde functie terugkeren? Een ding wist ik zeker: het moet een organisatie zijn die in de maatschappij haar steentje bijdraagt. Zingeving is een belangrijke drijfveer in mijn werk.”

Boost in zelfvertrouwen

Henriëtte nam contact op met Het Publieke Domein. Ze had van een oud-collega gehoord dat de organisatie goede begeleiding biedt aan mensen in haar situatie. Het eerste contact was prettig en tevens de start van haar nieuwe zoektocht. “Ik vond het spannend om de arbeidsmarkt weer te betreden”, vertelt Henriëtte. “Gelukkig kreeg ik bij Het Publieke Domein alle ruimte om te ontdekken welke functies bij mij passen. Zo is er geen tijdsdruk of deadline voor het vinden van een nieuwe baan. Uiteraard verwachten ze wel jouw inzet. Het Publieke Domein heeft mij geholpen om mijn krachten weer te ontdekken. Maar ook mijn onzekerheden te onderzoeken. Welke aannames had ik over mezelf en kloppen deze eigenlijk wel met de werkelijkheid?”

Friese taal

“Het Publieke Domein bood ondersteuning bij het verbeteren van mijn LinkedIn-profiel en het schrijven van sollicitatiebrieven. Ze motiveerden me om te reageren op vacatures. Ik ontdekte dat ik – tegen mijn verwachtingen in – toch wel vaak voor sollicitatiegesprekken werd uitgenodigd. Dat geeft je een enorme boost in zelfvertrouwen.” Uiteindelijk werd Henriëtte benaderd voor een tijdelijke opdracht bij de gemeente Súdwest-Fryslân. Een aanbod voor een tijdelijke functie, totdat de lange sollicitatieprocedure was afgerond. ‘Ik had de functie al eerder met interesse bekeken, maar ik heb niet gereageerd. Ik zag teveel drempels. Kan ik het nog, wil ik het nog? Bovendien was een pre als de sollicitant Fries sprak, terwijl de taal voor mij onbekend was,” aldus Henriëtte.

Terugkeergarantie

“Binnen de veilige omgeving van Het Publieke Domein heb ik de functie durven te verkennen. De terugkeergarantie gaf me zekerheid: lukt het niet in de nieuwe baan dan kon ik weer terugkomen bij Het Publieke Domein. Veilig ontdekken en fouten mogen maken”, zegt Henriëtte. Inmiddels is ze in vaste dienst bij de gemeente Súdwest-Fryslân. “Ik heb het heel erg naar mijn zin en krijg weer nieuwe kansen hier. Dat had ik een jaar geleden niet durven dromen. Het is een mooie gemeente met hart voor zijn inwoners.” En dat Fries? Dat verstaat ze nu ook al behoorlijk! Haar advies voor mensen in een soortgelijke situatie: “Als het niet meer matcht bij je werkgever, twijfel niet aan jezelf en vertrouw erop dat je die match opnieuw bij een andere werkgever gaat vinden. De zekerheid en het vertrouwen van Het Publieke Domein gaf me dat extra zetje.”