‘Ik kom met veel meer energie thuis dan voorheen’

Na 19 jaar bij dezelfde organisatie was Jan Willem Bosma aan iets nieuws toe. Een collega wees hem op Het Publieke Domein. “Ik kom nu met veel meer energie thuis dan voorheen.”

“In de 19 jaar dat ik voor mijn vorige werkgever aan de slag was, veranderde de inhoud van mijn baan steeds meer”, vertelt Jan Willem. “Op het einde had ik veel werkzaamheden die niet bij mij pasten. Daardoor zat ik niet meer op mijn plek. Bovendien gebeurde er ook in mijn privéleven van alles. Ik kreeg het gevoel dat dingen niet meer liepen zoals ze zouden moeten lopen. Ik heb dat aangekaart bij mijn teamleider. Een interim-collega kwam met Het Publieke Domein op de proppen. Zowel mijn teamleider als ik vond dat een passende optie.”

Doorstart

“Ik ben het gesprek aangegaan en het klikte. Ik voelde dat zij mij konden helpen om een doorstart te maken. Het Publieke Domein stelt de mens centraal in hun benadering. Ze bieden je een Duurzaam Inzetbaarheidstraject aan (DIT) en daar komt van alles uit voort; wat je kunt en wat je wilt. Ze kijken naar jouw wensen en wat nodig is om een beter zelfbeeld te krijgen en weer op een plek terecht te komen die bij je past. Ik heb voor mijzelf ook veel scherper waar mijn kracht ligt. Je zou kunnen zeggen dat mijn zelfinzicht is gegroeid.”

Meer energie

Jan Willem is inmiddels aan de slag voor een tijdelijke werkgever in Noord-Holland. “Ik werk nu voor Team P&O en in grote lijnen heb ik dezelfde werkzaamheden. Maar het werk dat ik doe past beter bij mijn kerntalenten: meer aansturing en werving en selectie. Dat ligt dichter bij mij. Ik ben niet meer zozeer bezig met salarisadministratie en zogeheten transactionele processen. Ik moet nu langer reizen. Dat kost energie maar ik kom nog steeds met veel meer energie thuis dan voorheen.”

Verder ontwikkelen

Hoe ziet de toekomst er voor Jan Willem uit? “Ik ben er nog niet uit of ik dit werk tot in lengte van jaren wil doen. Misschien wil ik uiteindelijk wel weer in vaste dienst bij een organisatie. Maar tot nu toe bevalt het me prima, de rol van interim past bij me. Ik wil me daarnaast graag nog verder ontwikkelen. Bijvoorbeeld door te leren nog meer mijn plek in een organisatie op te eisen. Mijn belangrijkste loopbaandoel: met plezier werken, heb ik voor dit moment in elk geval bereikt.”

Baanzekerheid

Jan Willem gunt ook anderen de stap die hij heeft gemaakt. “Dat wil ik vooral meegeven aan anderen die staan waar ik stond: neem regie over je eigen toekomst. Maak het bespreekbaar als je het gevoel hebt dat je niet op je plek bent. En trek eerder aan de bel, vóór je in een conflictsituatie terechtkomt. Het Publieke Domein is een warm nest en je hebt baanzekerheid. Je kunt hier dus werken aan je toekomst zonder zorgen over je hypotheek.”