‘Iets toevoegen aan de publieke sector, daar ga ik voor’

Aart Schoenmaker heeft op 1 december 2018 afscheid genomen van zijn baan als algemeen directeur en commandant brandweer bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Een tip leidde hem naar Het Publieke Domein. Daar werkt hij nu tot volle tevredenheid als interim-manager.

Na tien jaar kwam er in het najaar van 2018 een einde aan het dienstverband van Aart bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. “Ik ben daar begonnen in een gecombineerde functie als directeur publieke gezondheid en directeur bij de geneeskundige hulporganisatie (GHOR). Een mooie baan die goed aansloot bij mijn opleiding aan de Wageningse Universiteit en mijn ervaring. In 2015 werd ik algemeen directeur en commandant brandweer. In die functie heb ik de reorganisatie van de veiligheidsregio vormgegeven. Toen we daarna in rustiger vaarwater terechtkwamen, bleek er een fors begrotingstekort te zijn. Naar aanleiding van die financiële tekorten was het dagelijks bestuur van mening dat voor de toekomst een ander type directeur nodig was. Dat is nooit leuk, maar ik kon er wel redelijk mee omgaan.”

Vertrouwen

Via via kwam Aart in contact met Het Publieke Domein. “Ik wilde die periode goed afsluiten en ben daarom altijd in gesprek gebleven met de burgemeesters die aandrongen op mijn vertrek. De HRM-afdeling van de gemeente Apeldoorn heeft mij tijdens een van die gesprekken gewezen op Het Publieke Domein. Een interessante club, omdat ze begeleiding naar een nieuwe baan met behoud van arbeidsvoorwaarden aanbieden.’ Reden genoeg voor Aart om het gesprek met Het Publieke Domein aan te gaan. “Dat gaf mij zo veel vertrouwen dat ik in december vorig jaar ben gestart als interim-manager.”

Meedenken

Inmiddels zijn we een half jaar verder en is Aart nog altijd heel blij met zijn sprong in het diepe. “Ik ben zeer te spreken over de begeleiding van Het Publieke Domein. Die varieert van hulp bij het schrijven van brieven en het updaten van je CV en LinkedIn tot coaching bij sollicitatiegesprekken. Ook is er aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Erg waardevol.” Omdat Aart moeilijk stil kan zitten, drong hij bij Het Publieke Domein aan op werk. “Ik wil gewoon graag iets te doen hebben. Van thuis zitten wachten tot het werk jouw kant op komt, word ik niet blij. Samen hebben we daarom bedacht dat ik een aantal administratieve taken op me kon nemen en kon meedenken over de productontwikkeling van Het Publieke Domein. Heel fijn dat ze zo met me hebben meegedacht.”

Oude stiel

Daarnaast boorde Aart zijn netwerk aan. “Uiteraard biedt Het Publieke Domein ook zelf geschikte functies aan, maar ik wilde mijn kans op een fijne baan nog meer vergroten.” Met succes. “Eerst kon ik na een tip uit mijn netwerk aan de slag als projectleider overdracht meldkamer bij een veiligheidsregio. En sinds 3 juni heb ik een interim-opdracht voor een jaar als directeur crisisbeheersing en GHOR bij een andere veiligheidsregio. Een terugkeer naar mijn oude stiel. Eind goed, al goed dus! Ik ben blij dat ik met behulp van Het Publieke Domein en de mensen in mijn netwerk weer snel een mooie functie heb gevonden.”