‘Het is voor mij best of both worlds’

Bonita Kleefkens (59) houdt van afwisseling, verandering en uitdaging. Tegelijkertijd vindt ze het belangrijk om een vaste basis te hebben. Ze vond het allemaal bij Het Publieke Domein. Daar werkt ze als flexibele ambtenaar aan interim-klussen bij overheidsorganisaties.

“Het is misschien een gekke vergelijking, maar ik zie mezelf als een soort Mary Poppins van de publieke sector. Poppins komt ergens, omdat ze ziet dat het nodig is. En als het dan geregeld is, dan gaat ze weer verder. Dat sluit erg aan bij de manier waarop ik mijn bijdrage wil leveren.”

Vrijheid

Die werkwijze geeft Bonita een gevoel van vrijheid. Die vrijheid had ze lange tijd bij haar vorige werk, dat afwisselend was en steeds weer nieuwe uitdagingen gaf. Maar op een gegeven moment was de rek eruit en zocht ze naar een plek waar ze opnieuw die vrijheid kon ervaren.

De optie om als zzp-er aan de slag te gaan, gooide Bonita snel overboord. “Ik ben 59 en altijd in dienst geweest. Als ik dan als zzp-er aan de slag ga, stopt mijn pensioenopbouw. Juist in de jaren dat je het meeste opbouwt. Daarnaast hecht ik veel waarde aan een vaste basis. De onzekerheid over of ik als zzp-er wel genoeg opdrachten heb, zou me juist belemmeren om vol energie een klus in te gaan.”

Best of both worlds

Een oud-collega wees haar op Het Publieke Domein, omdat zij vond dat de combinatie van flexibiliteit en toch een vaste aanstelling goed bij Bonita zou passen. En ze had gelijk. “Het klikte gelijk bij het eerste gesprek. Het is voor mij best of both worlds. Je heb de vrijheid van een zzp-er en de zekerheid van het dienstverband.”

Voor ze aan haar eerste klus begon, kreeg ze van Het Publieke Domein coaching, trainingen en workshops. “Die waren voor een groot deel gericht op de vragen: waar ben ik goed in, wat wil ik en wat past bij mij. Bij Het Publieke Domein vinden ze het belangrijk dat je op een plek terechtkomt waar je jezelf kan zijn. Het heeft er ook toe geleid dat ik een opdracht heb afgeslagen. In het eerste gesprek werd duidelijk dat ze van mij en mijn toekomstige team verwachtten dat we 24/7 beschikbaar zouden zijn. Dat vind ik niet gezond voor mezelf en ik wil dat ook niet van anderen vragen.”

Inmiddels heeft Bonita een interim opdracht waar ze haar ervaring in het sociale domein en in de gezondheidszorg ten volle kan benutten. “Ik doe nu wat ik het liefste doe. Ik heb een uitdagende opdracht waar ik al mijn kennis kan inzetten om een project in een relatief korte tijd naar een volgend niveau te tillen. Daar zit mijn kracht.”