‘Voor het eerst in 10 jaar heb ik een baan heb waar ik echt blij mee ben’

Ruimte om te bedenken wat ze nu echt wilde. Dat was wat Ruth Werkhoven nodig had. Nu heeft ze dankzij de tijd en rust die Het Publieke Domein haar bood een baan waarin ze gelukkig is.

“In 2021 werkte ik bij een organisatie als archiefmedewerker en later als managementondersteuner. Ik vond het niet echt leuk, maar wist ook niet wat ik dan wel wilde. Op een gegeven moment kreeg ik het verzoek om Het Publieke Domein te benaderen voor interim-projectleider. Ik had nog nooit van Het Publieke Domein gehoord, maar was wel meteen enthousiast over de werkwijze.”

Tijd voor jezelf

Van het een kwam het ander en al snel was ze bij Het Publieke Domein in dienst. Dat was wennen. “De eerste tijd hoefde ik niets. Ik kreeg te horen dat ik tijd voor mezelf moest nemen. En dat was heel tegennatuurlijk, want ik kon toch niet zomaar in de baas zijn tijd gaan zitten niksen? Maar Het Publieke Domein was heel duidelijk. Ik moest vertragen.”

Het gaf Ruth veel rust en achteraf kan ze zeggen dat ze het nodig had. “Ik denk dat het goed voor me is geweest om los te komen van mijn oude baan. Ik had zo tijd om bij mezelf te rade te gaan en antwoord te vinden op de vraag: wat wil ik nou eigenlijk?”

‘Ik was mijn eigen recruiter’

Na een tijdje ging ze aan de slag bij de afdeling recruitment van Het Publieke Domein, met als opdracht: vind je eigen opdracht. “Ik was mijn eigen recruiter. En zo vond ik een opdracht als coördinator van het team informatiebeheer bij een gemeente. Het was toch weer in dezelfde hoek als waar ik vandaan kwam, maar als coördinator in een andere rol. Bovendien was het maar voor een jaar, dus dat durfde ik wel aan.”

Op die werkplek kwam Ruth in contact met het regionaal archief, dat in hetzelfde gebouw zit. “Ik had een leuke klik met de directeur archivaris en zij wilde dat ik bij haar kwam werken. Zo geschiede: nu ben ik vrijwilligerscoördinator en beheerder van de bibliotheek en mag ik me onderdompelen in de eeuwenoude geschiedenis van de regio Zuid-Utrecht.”

Even stilstaan bij wat je echt wilt

Het blijkt de perfecte baan voor Ruth. “Ik ben analytisch, georganiseerd én creatief. In mijn vorige werk werd alleen die organisatorische en analytische kant aangesproken. Nu kan ik ook creatief zijn en de vrijwilligers helpen bij een onderzoek naar het koloniaal verleden van de regio.”

Zonder Het Publieke Domein was Ruth nooit op deze plek terechtgekomen, daar is ze van overtuigd. “Het is de eerste keer in tien jaar dat ik een baan heb waar ik echt blij mee ben. Ik gun het iedereen dat je op een bepaald moment in je carrière de tijd en ruimte krijgt om even stil te staan bij wat je echt wilt, zodat je daarna weer verder kunt.”