‘Dit had ik 20 jaar eerder moeten doen’

Marcel van Brussel volgde een ondernemerstraject via Het Publieke Domein. Midden in de coronatijd startte hij als ondernemer. Hij werd franchisehouder van Speedheat in Zwolle, een bedrijf gespecialiseerd in elektrische vloerverwarming. Met veel succes: “Ik wilde altijd al ondernemen. Het Publieke Domein zorgde voor zekerheid, zodat ik de stap kon maken richting het ondernemerschap. Dit had ik 20 jaar eerder moeten doen.”

Marcel van Brussel was werkzaam bij een gemeente. Hij zat er niet meer op zijn plek. Het ging niet meer. “Ik had al langer de wens om te gaan ondernemen. Mijn werkgever kwam in een gesprek met Het Publieke Domein op de proppen. Ik kende Het Publieke Domein niet, maar ben wel het gesprek met hen aangegaan. Zij gaven aan hoe het ondernemerstraject eruitzag en welke hulp ik kon krijgen bij het maken van de overstap. Ik heb zelf niet naar andere opties gekeken, maar dat was ook niet nodig: ik had direct een goed gevoel bij Het Publieke Domein.”

Houvast

13 jaar was Van Brussel in dienst bij de gemeente die hij verliet, dat maakte de overstap niet eenvoudig. Toch maakte hij die uiteindelijk vol overtuiging. “De benadering van Het Publieke Domein was prettig, maar ook het inhoudelijke traject dat ze me voorlegden sprak me aan. Ze gaven me financiële zekerheid en rust. Zeker als je afscheid neemt na een lange periode bij dezelfde werkgever dan ben je op zoek naar houvast. Bij Het Publieke Domein is alles gewoon goed geregeld.”

Bedrijfscoach

Zekerheid en houvast waren belangrijke randvoorwaarden voor Van Brussel maar ook de inhoudelijke begeleiding vond hij prettig. “Waar ik heel veel aan heb gehad is de bedrijfscoach die Het Publieke Domein voorstelde. In de onderhandelingen vooraf, heb ik aangegeven dat ik die eerst wilde ontmoeten voordat ik ja zei. Ik zocht namelijk iemand waarmee ik een klik zou hebben en die zelf ook veel ervaring had als ondernemer. Dat had deze coach. Hij heeft me in de opstartfase geholpen met mijn bedrijfsplan en de positionering. Het gaat nu zo goed met mijn bedrijf dat ik aan uitbreiding denk. Daar helpt de bedrijfscoach me ook weer bij. Bijvoorbeeld met de vraag of ik extra personeel in dienst moet nemen of inhuren. Ook hebben we het erover of ik een bv moet starten; vragen die bij de nieuwe fase horen waarin mijn bedrijf zich bevindt.”

Grijp die kans

“Ik ben nu 1,5 jaar bezig als ondernemer en ik ben enorm blij dat ik deze stap heb gezet; dit had ik 20 jaar eerder moeten doen. Ik bepaal mijn eigen richting en mijn eigen toekomst: het is mijn bedrijf. Dat geeft enorm veel vrijheid. Het ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Maar dat is het mooie van Het Publieke Domein: er is altijd wel een traject dat bij jou past. Daarom zou ik iedereen willen aanraden om de kansen die Het Publieke Domein biedt, met twee handen aan te pakken.”