‘Vanaf het eerste moment wist ik dat ik bij hen op de goede plek zou zitten’

Nadat zijn werkgever en hij hadden besloten uit elkaar te gaan, oriënteerde Erik Vollenbroek zich op een vervolgstap in zijn carrière. Al gauw dacht hij aan Het Publieke Domein. “Vanaf het eerste moment wist ik dat ik bij hen op de goede plek zou zitten.”

Erik Vollenbroek had al een aantal keer over Het Publieke Domein gelezen in Binnenlands Bestuur. Wat hij las had hem aangesproken. “Het eerste contact dat ik met Het Publieke Domein had, was heel plezierig. Het bevestigde de goede indruk die ik had uit de verhalen in Binnenlands Bestuur. Ik heb daarna niet eens meer verder gezocht. Ik wist dat ik bij Het Publieke Domein op de goede plek zou zitten: ze zien je als mens, niet als verdienmodel.”

Reflectie

Hij volgde het Executive Traject om zijn leiderschapskwaliteiten verder te ontwikkelen. “Dat was een erg mooi traject, waarin ik vooral veel heb kunnen reflecteren op mijn kwaliteiten en mijn persoonlijke leiderschapsstijl. Ik leerde ook dat hard werken – wat ik altijd gewend was te doen – niet altijd de oplossing is voor een goed resultaat. Ruimte inbouwen voor reflectie is net zo belangrijk. Daarna deed ik een aantal interim opdrachten voor Het Publieke Domein voor een aantal verschillende opdrachtgevers.”

Klik

“Toen kwam de vraag of ik aan de slag wilde bij de gemeente Almelo. Zij hadden een moeilijk te vervullen vacature voor teammanager Vergunningverlening & Naleving. In eerste instantie hoefde dat voor mij niet. Ik had het erg naar mijn zin bij de provincie Gelderland maar ik ben toch gaan praten.  Het wederzijdse gevoel was zo goed dat ik uiteindelijk besloot de stap te maken. Voor mij is die klik ontzettend belangrijk. Ik had vertrouwen in de organisatie en zag dat er kansen lagen op het gebied van de taken en de rol die ik zou krijgen. Dat blijkt ook nu ik er zit: ik ben op mijn plek hier, het is een fijne organisatie.”

Laatste kunstje

Het is, zoals hij het zelf noemt, zijn ‘laatste kunstje’. Maar dat betekent niet dat hij alleen de rit uitzit. “Ik word over een paar maanden 63. Mijn carrière wil ik in Almelo op een goede manier afsluiten; ik wil de winkel goed achterlaten. Dat is een uitdaging, de arbeidsmarkt is extreem krap en dat heeft zijn weerslag. Ik steek veel energie in het begeleiden van mijn team zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen. Mensen laten groeien en zorgen dat het werk dat ze doen aansluit bij hun kennis en kunde, dat zijn mijn belangrijkste drijfveren.”

Pak die kans

Zijn tijd bij Het Publieke Domein zit er dus alweer op. Maar Erik Vollenbroek kijkt er met veel plezier op terug. “Voor mij kwam Het Publieke Domein precies op het goede moment. Zij bieden een veilige en stimulerende omgeving van waaruit je op zoek kunt gaan naar een uitdaging die bij je past en jou en je carrière verder helpt. Het Publieke Domein biedt ondersteuning en geeft je kansen. Mijn advies is simpel: grijp die kans!”