‘Je hebt alle tijd om te onderzoeken waar je naartoe wil’

Na elf jaar liep Paul Mattijssen vast in zijn functie als vastgoedconsulent bij een gemeente. Zijn werkgever stelde daarom voor met Het Publieke Domein te gaan praten. Dat resulteerde in een persoonlijk traject met volop ruimte om out of the box te denken. “Bij Het Publieke Domein kijken ze naar jou als persoon in plaats van naar je diploma’s.”

Paul begon bij zijn vorige werkgever als vastgoedbeheerder in een operationele rol. Die werd steeds verder uitgebreid op het gebied van tactisch en later strategisch beheer. “Ik was beleidsman geworden, en ik merkte dat ik de slager werd die zijn eigen vlees keurde. Dat kon ik niet langer. Ik kreeg het voorstel om met Het Publieke Domein te gaan praten. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar na een goed gesprek daar was ik overtuigd. Ik zag het als een mooie gelegenheid om een traject voor duurzame inzetbaarheid in te gaan. Want ik heb nog een aantal jaren tot mijn pensioen, en ik wil die tijd niet aftellen, maar lekker aan de slag blijven en mijn ervaring overdragen aan de jongere generatie.”

Persoonlijke aanpak

Op voorhand wist Paul niet of hij terug zou gaan naar het vastgoed. Zo stonden de mensen van Het Publieke Domein er volgens hem ook in. “De analyses draaiden om mij als persoon: wat wil ik, waar word ik blij van, wat geeft me energie? Ik herinner me het kerntalentengesprek nog goed. Daarin werd me bijvoorbeeld gevraagd wat ik als kind graag deed in samenspel met andere kinderen. Die analyses waren intensief, ik moest ook flink graven in mijn brein. Maar ik vond het wel een heel mooie aanpak. Want het gaf me het inzicht hoe mijn blik op het werken te verbreden.”

Herkenning en bevestiging

“De analyses leverden veel herkenning en bevestiging op bij mij. Ik besloot dat het voor mij logisch was om verder te gaan in een vastgoedrol. Met de adviezen van Het Publieke Domein scherpte ik mijn LinkedInprofiel aan en op basis daarvan werd ik benaderd door een werving- en selectiebureau. Bij de gemeente Dordrecht zochten ze een vastgoedadviseur. Doordat ik zoveel inzicht had gekregen in mijn eigen kunnen, verliepen de gesprekken daar heel natuurlijk. Ik kreeg een jaarcontract, en er is ruimte om dit werk daar eventueel langer te doen.”

Er open ingaan

“Anderen die in een zelfde situatie zitten, wil ik aanraden open het traject bij Het Publieke Domein in te gaan. Ik zocht zelf ook niet halsstarrig in één hoek. Voor mij was het belangrijk dat bepaalde elementen terugkwamen in een nieuwe baan, maar dat hoefde niet per se in het vastgoed te zijn. Dat is ook een fijn aspect aan werken bij Het Publieke Domein: je hebt een inkomen, dus daar is geen zorg over. Je hebt alle tijd om met behulp van ervaren adviseurs grondig te onderzoeken waar je naartoe wil.”