‘Afwisselend werk waarin ik me thuis voel’

Na een gemeentelijke fusie veranderde het werk van Michel Driessen inhoudelijk aanzienlijk. Voor hem reden om verder te kijken. Bij die zoektocht stuitte hij op Het Publieke Domein. “Ik heb nu weer dezelfde afwisseling in mijn werk als voorheen.”

Michel werkte bij een kleine gemeente als Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling. “Ik had maar een paar directe collega’s en was het aanspreekpunt voor bestuurders en de dienstleiding op een breed terrein. Na een fusie kwam ik op een grote afdeling terecht met zo’n 100 mensen. Daardoor veranderde mijn werk inhoudelijk sterk en voelde ik me niet meer op mijn plek. Toen ben ik me gaan oriënteren op mijn alternatieven.”

Pluspunten

Tijdens die oriëntatie stuitte Driessen op Het Publieke Domein. “De organisatie sprak mij meteen aan. De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en het behoud van het opgebouwde pensioen waren natuurlijk belangrijke pluspunten. Maar ook het uitgebreide netwerk bij provincie, waterschap en – voor mij vooral interessant – gemeenten waren voor mij belangrijke pluspunten. Bovendien had Het Publieke Domein een passende functie voor mij klaarliggen: daarin kon ik meteen aan de slag.”

Divers werk

Michel is nog steeds werkzaam bij de gemeente waar hij afgelopen november startte. “Ik ben ook daar werkzaam als Adviseur Ruimtelijke Ordening. Die gemeente is niet zo klein als de gemeente waar ik werkte voor de fusie waar ik het over had. Maar met zo’n 45.000 inwoners is ook dit geen grote gemeente. Ik heb hier weer een rol die bij me past: adviseur in de brede zin van het woord. Ik houd me bezig met allerlei projecten die een belangrijk ruimtelijk effect hebben: woningbouw maar ook de gevolgen van de mogelijke uitbreiding van Lelystad Airport. In zo’n diverse functie voel ik mij thuis.”

Passende keuze

Het Publieke Domein biedt ook Duurzame Inzetbaarheidstrajecten aan om mensen te helpen passende keuzes voor hun loopbaan te maken. Ook Michel volgde zo’n traject. “Ik heb dat traject net afgerond. Het is nuttig omdat je in beeld krijgt waar je sterke punten liggen. Dat is voor jezelf en voor werkgevers zinvol om te weten. In mijn geval zorgde het niet echt voor nieuwe inzichten: ik heb vaker dit soort trajecten doorlopen. Het werk dat ik op dit moment doe past goed bij me en ik heb nu niet de behoefte om iets anders te doen.”

Kom in beweging

Wat wil Michel meegeven aan mensen die in vergelijkbare situaties zitten? “Uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat als je in een situatie terechtkomt waarin je je niet senang voelt je niet moet wachten tot je in de knel komt. Als je te lang blijft zitten dan verslechtert je situatie alleen maar: kom in beweging en neem je eigen lot in handen.”