‘Deze werkgever is echt een verademing voor mij’

Op aanraden van haar advocaat ging Hilda Meines voor een nieuwe baan in zee met Het Publieke Domein. Ze vond ‘hartstikke leuk werk’ én kreeg een vast contract.

Als toezichthouder Wet Natuurbescherming bij omgevingsdienst Fumo doorkruist Hilda Meines het Friese land om houtwallen en elzensingels te controleren. Deze unieke elementen maken al eeuwenlang onderdeel uit van het landschap. Vroeger werden ze bijvoorbeeld gebruikt om klompen en bezemstelen van te maken. Nu gelden er dan ook strikte regels voor het beheer. Zo moet voor elke gekapte boom binnen drie jaar een nieuwe aangeplant worden. Na die drie jaar kijkt Hilda dus of dat ook echt gebeurd is. “Hartstikke leuk werk!”, vindt ze. “Van mijn collega’s leer ik veel over de natuur. Want om mensen tot de orde te kunnen roepen en met ze in gesprek te gaan, moet ik natuurlijk wel kennis van zaken hebben. Bovendien heb ik nu veel plezier van mijn juridische achtergrond.”

Werk zoeken

Die achtergrond begon met een studie rechten op latere leeftijd. Eenmaal afgestudeerd ging Hilda aan de slag als jurist, ook toen al op het gebied van de Wet Natuurbescherming. Inhoudelijk paste die baan zeker bij haar, maar in de praktijk liep het helaas niet goed. Haar werkgever verlengde de detachering niet. Hilda: “Ik deed een van-werk-naar-werk-traject, maar in de praktijk zat ik lange tijd thuis, terwijl er eigenlijk genoeg werk was.” Ze ging op zoek naar iets anders, maar dat lukte niet. Uiteindelijk raakte ze in een impasse met haar werkgever. Op aanraden van de advocaat die ze om advies vroeg, besloot ze contact op te nemen met Het Publieke Domein om te vragen of zij konden helpen bij het zoeken van een nieuwe baan. Hilda: ‘Het gekke was dat ik precies op dat moment een voorstel kreeg van een detacheringsbureau waar ik me eerder had ingeschreven. Zo kwam ik bij Fumo terecht.’

Vaste baan

Ondanks haar nieuwe klus wilde Hilda graag verder met Het Publieke Domein. “Zij hebben de taak van mijn vorige werkgever overgenomen en zijn nu mijn feitelijke werkgever. Het voordeel is dat zij mij een vaste baan bieden. Ik heb voor een jaar deze klus als toezichthouder. Zelf wil ik graag langer blijven, dus daar doe ik mijn best voor. Maar ook als dat niet lukt, loopt mijn salaris door en krijg ik hulp om iets nieuws te zoeken. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat lukt. Wat ik zo goed vind aan Het Publieke Domein is dat ze over grenzen heen kijken. Ze hebben een groot netwerk met organisaties die je zelf niet kent. Dat past bij mij. Ook al ben ik eigenlijk jurist, ik vind het leuk om andere zaken aan te pakken.”

Goed georganiseerd

Als werkgever heeft Het Publieke Domein alles goed georganiseerd, vertelt Hilda enthousiast. “Bij de kennismaking stond er al meteen een goede laptop klaar. Er is een makkelijk systeem om mijn uren te declareren. En ik heb één duidelijk aanspreekpunt binnen de organisatie. Voor anderen is dat misschien vanzelfsprekend, maar voor mij is het echt een verademing.’ Ze is dan ook optimistisch over de toekomst. ‘Of ik nou via Het Publieke Domein weer ergens anders terechtkom of uiteindelijk misschien volledig bij Fumo kom te werken, voor mij is het allebei positief.”